Biliyorsunuz eski çağlardan beri ‘Yaşlanmayı tersine çevirmek mümkün mü?’ sorusunun cevabı aranır. Yeni bir çalışma, insan yaşını tercüme etmenin tam tersine ‘biyolojik olarak imkansız’ olabileceğini öne sürüyor. Gelin detayları birlikte inceleyelim ?
Kaynak: https://www.in Independent.co.uk/news/sc…
Araştırmalar, yaşlanmanın ardındaki biyolojik sürecin potansiyel olarak durdurulabileceğini ancak tamamen tersine çevrilemeyeceğini öne sürüyor.
Bu konuda çalışan araştırmacılar, insanlarda yaşlanmayı tersine çevirmenin mümkün olup olmadığını değerlendirmek için yapay zeka ve makine öğrenimi araçlarını kullandılar.
BioRxiv’de bir ön baskı olarak yayınlanan araştırma, yaşlanmada ‘dayanıklılık’ adı verilen değerli bir bileşene değer veriyor.
Bilim adamları, yaşla birlikte bir organizmada kaybolan biyolojik bilgilere ışık tutan tBA (termodinamik biyolojik yaş) adlı bir faktörü değerlendirdiler. İnsanlar yaşlandıkça, tBA da doğru orantılı olarak artar. TBA arttıkça esneklik azalır; kronik hastalık ve ölüm riskinde artış.
Araştırmanın ortak yazarı Peter Fedichev bir haber bültenine şunları söyledi:
“Ölçümlerimize göre, esneklik kaybı gösteren insanların sayısı katlanarak artıyor ve her sekiz yılda bir ikiye katlanıyor.”
Araştırmacılar, bu değişikliğin geri döndürülemez olduğunu söyleyerek, yaşlanmayı tersine çevirme olasılıklarına önemli kısıtlamalar getirebileceğini de sözlerine ekledi.
Çalışmalar, yaşlanmanın bir organizmada farklı düzeylerde kendini gösteren karmaşık bir süreç olduğunu göstermiştir.
Yıllar içinde araştırmacılar, bireylerin biyolojik yaşını ve ölüm riskini varsaymak için DNA modifikasyonları gibi biyomedikal bilgileri değerlendirebilen çeşitli biyolojik yaşlanma modelleri geliştirdiler. Bununla birlikte, bu faktörler ile biyolojik yaşlanma arasındaki kesin bağlantı tam olarak anlaşılamamıştır.
Araştırmacılar, esneklik kaybının geri dönüşü olmayan bir termodinamik değişim tarafından yönlendirilen bir süreç olarak kabul edildiğini söyledi.
Son araştırmalar farelerde potansiyel yaşı tersine çevirdiğini gösterse de Dr. Fedichev, insanlar için durumun farklı olabileceğini söyledi.
beypazari-ajans.com.tr