Özgür Özel’in zaferi dünya basınında geniş yankı buldu: En önemli iktidar değişikliği muhalefette
“İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kongresi” sloganıyla dün Ankara’da düzenlenen CHP 38. Olağan Kongresi’ne 81 ilden 1.367 delege katıldı. Özgür Özel, CHP’nin yeni Genel Başkanı oldu. İkinci turda Özel 812 oy alarak başkan olurken, Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı.
CHP’NİN 8’İNCİ GENEL LİDERİ OLDU
Özgür Özel, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk siyasi partisi olan CHP’nin Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra 8’inci Genel Başkanı oldu. Özel’in Kılıçdaroğlu ile 13 yıllık ilişkisini sonlandırması dünya basınında geniş yankı buldu.
FT: MUHALEFETTE EN DEĞERLİ GÜÇ DEĞİŞİMİ
14-28 Mayıs oy The Financial Times (FT) gazetesi sonuçları hatırlatarak, “Türkiye’nin ana muhalefet partisi, Erdoğan’a karşı büyük bir yenilgiye uğrayan uzun vadeli lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu görevden aldı.” FT, partinin yeni lideri Özgür Özel’i “Önümüzdeki yıl Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde örgütün stratejisini sarsma sözü veren deneyimli bir milletvekili” olarak tanımladı. Liderlik değişikliğini “Kılıçdaroğlu’nun 2010 yılında CHP’nin başına geçmesinden bu yana Türkiye’de muhalefetteki en önemli iktidar değişikliği” olarak nitelendiren FT, genel başkanlık oylamasının CHP’nin bundan sonra yapılacak yerel seçimlere nasıl hazırlanacağını belirleyeceğini belirtti. yıl.
“28 MAYIS SEÇİMİ CHP’DE HAYAL KIRIKLIĞINA YOL AÇTI”
Haberlerde; Türkiye’de ilk kez yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kaybeden Kılıçdaroğlu, “muhalefette büyük hayal kırıklığı yarattı” ve “yumuşak dilli Kılıçdaroğlu’nun ateşli tavrıyla tanınan Erdoğan’a meydan okumak için doğru aday olup olmadığı sorgulandı” retorik.” alınmış. FT haberinde, Özel’in Kılıçdaroğlu’nun “müttefiki” olarak görüldüğü belirtilerek, kendisinin hem partinin yönetilme biçiminde hem de yaklaşan seçimlere nasıl yaklaşılacağı konusunda değişim çağrısında bulunduğuna dikkat çekildi. Haberde, Özel’in konuşmasındaki şu cümleye yer verildi: “Kürtleri, Türkleri, Alevileri, Sünnileri, sağcıyı, solcuyu, yoksulu, güvencesizi etkileyecek bir politika sözü veriyorum.”
REUTERS: YEREL SEÇİM ÖNCESİ YENİ LİDER
Reuters, “Türkiye’de ana muhalefet yerel seçimler öncesinde Özgür Özel’i yeni lider olarak seçti” başlıklı haberinde, Kılıçdaroğlu’nun CHP genel başkanlığından istifa etmeyi reddetmesi nedeniyle seçim yenilgisinden bu yana eleştirilerin hedefi haline geldiğini yazdı. Ajans, Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık liderlik döneminde ülke genelinde tarihi destek tavanı olan yüzde 25’i aşamadığını vurguladı. Reuters, “Özel artık CHP’yi 31 Mart yerel seçimlerine taşıyacak ve burada başkent Ankara, Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul ve diğer metropoller de dahil olmak üzere 2019’da kazandığı önemli belediyeleri korumayı umuyor” dedi.
AFP SEÇİMLERE DE DİKKAT ÇEKTİ: BİRÇOK İNSANI KIZDIRDI
Fransızca haberler AFP ajansı, “Erdoğan’a karşı hayal kırıklığı yaratan bir seçim yenilgisinin ardından, Türkiye’nin ana muhalefet partisi, zor durumdaki liderini, denenmemiş eski bir eczacının lehine terk etti” diye yazdı. CHP’yi “kesinlikle laik” olarak nitelendiren AFP, partinin Mayıs seçimlerinden bu yana bölündüğünü belirtti. AFP, “Partinin yıllık kongresindeki delegeler, Erdoğan’ın yirmi yıllık İslami muhafazakar yönetimine son vermek için muhalefetin en iyi şansı olarak görülen fırsatı israf ettikten sonra, Kılıçdaroğlu’nun yerine pek tanınmayan Özgür Özel’in getirilmesi yönünde oy kullandı.” dedi.
“İSTİFAYI REDDEDEREK BİRÇOK KİŞİYİ KIZDIRDI”
AFP, Kılıçdaroğlu’nun mayıs seçimleri öncesinde “sağcı, solcu ve Kürtlerden oluşan çok yönlü bir ittifak oluşturmayı başardığını” yazdı ve seçim yenilgisinin ardından istifa etmeyi reddederek kendi partisi içinde “birçok kişiyi kızdırdığını” vurguladı. . AFP’nin haberinde Özgür Özel, “Ekrem İmamoğlu’nun desteklediği aday” olarak nitelendirildi. İmamoğlu için şu ifadeler kullanıldı: “Kılıçdaroğlu’na meydan okumamayı tercih ederek Özel’in adaylığını destekledi.” Kılıçdaroğlu’nun kendisini görevden alma girişimlerini “sırttan bıçaklama” olarak nitelendirdiği haberde, “Oylama belirli politikalardan ziyade kişiliklere odaklandı.”