Buket Uzuner’in iklim değişikliği konulu son kitabı: Ateş
Doğa Dörtlüsü: Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları ana başlığı altında Su, Toprak ve Hava romanlarını yazan Buket Uzuner, diziyi Defne Kaman ve arkadaşlarını Mardin antik kentine götüren Ateş ile tamamlıyor.
Gazeteci Defne Kaman, Mardin’de henüz nedeni bilinmeyen bir yangında bir çocukla birlikte kaybolur. Onu aramak için Mardin’e gelen Umay Nine ve arkadaşları, Defne Kaman’ın kimsesiz mülteci çocuklara öğretmenlik yaptığı için bir süredir tehdit edildiğini öğrenir. Sınır Tanımayan Doktorlar, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Mardinliler, bu eşsiz şehirde her adımda karşılaştıkları Mezopotamya (Mit) Efsaneleri eşliğinde binlerce yıldır Türkiye’de yaşamış insanları birbirine bağlayan hikayeleri hatırlamalarını sağlayacak.
Eski Gelenekler
Kadim geleneklerimizde unutulmaya yüz tutmuş ‘doğaya saygılı insan’ modelini günümüze getirerek çağdaş bir Türk Mitolojisi kuran Buket Uzuner, Ateş adlı romanında,
14 yıllık bir titiz çalışmanın eseri olan dörtlükle ilgili olarak, “Benim feryadım hikâyeler uydurup bunları yazarak anlatmaktır. Yani doğanın sesini duymuş usta bir yazar olan Sait Faik gibi yazmasam delirecek olanlardanım. Ya da belki hepimiz zaten deliyiz ama topluca delirdiğimiz için artık yeni normalin bu olduğunu düşünüyoruz.”diyor.
Sayfa: 472
iklim felaketi
Ben, Defne Kaman, 21. yüzyılın 18. yılında Ateş Kitabı’nı yeni koruyucusu ve koruyucusu olarak teslim aldım. 21. yüzyılda Ateş Kitabı’na katkı, kendi çağımızın ateşinden bahsetmek olmalıdır. Şimdi Ateş ile yaptığımız testi anlatmanın zamanı geldi. Çağımın ateşi, 21. yüzyıl: İklim felaketi…